Meubels

Zo kun je zelf je meubels pimpen

Als jij een beetje uitgekeken raakt op je eigen interieur, maar niet veel geld te besteden hebt is het een leuk idee om oude meubels op te pimpen. Heb je zelf geen oude meubels die je kunt gebruiken? Dan kun je ook altijd op zoek gaan naar mooie items in een kringloopwinkel of op een tweedehandsmarkt. Als je eenmaal een mooi meubel op de kop hebt getikt dan heb je vast en zeker wat aan de volgende tips om hem op te kunnen pimpen.

Meubels opknappen door distressing

Met de techniek distressing geef je je meubel een oude look. Je doet dit door je meubel te schuren op de plekken waar slijtage normaal gesproken ook voorkomt als het meubel wat ouder wordt. Dit zijn dus plekken zoals de randen, poten en greepjes. Dit geeft het meubel een natuurlijke oude look en feel. Als je het leuk vindt kun je ook eerst een laagje lichtere verf aanbrengen door verf te verdunnen met behulp van pure white. Vervolgens breng je nog een laag verf aan die je niet verdund. Nu je gaat schuren komt dan de lichtere verflaag die je eerder had aangebracht naar voren wat een heel leuk speels effect geeft.

Maak gebruik van kaarsvet voor een antieke look

Je zal misschien even raar opkijken van het feit dat kaarsvet een middel is dat je kan gebruiken om je meubel een antieke look te geven, maar het werkt echt! Door het kaarsvet hecht de verflaag namelijk niet goed met als resultaat: een antieke look. Wat je hiervoor nodig hebt is het volgende:

  • Een kaars
  • Verf in een donkere kleur voor de onderste laag
  • Verf voor de bovenste laag

Als jouw meubel nog een oude waslaag bevat dien je deze er eerst nog vanaf te halen met behulp van staalwol. Zorg er hierna voor dat je meubel droog en ontvet is zodat je het kan schuren (in de richting van de nerf). Gebruik hierna een doek om je meubel stofvrij te maken zodat je kunt beginnen met verven. Als basis gebruik je twee donkere kleuren verf en laat dit na het aanbrengen goed drogen. Vervolgens gebruik je een kaars om plekken, die lijken op slijtage, te maken op de basislaag. Hier bovenop breng je een laag lichtere verf aan en wacht tot dit goed droog is. Zodra dit het geval is kun je gaan schuren. Je schuurt op de plekken waar het kaarsvet heeft gezeten. Let op je schuurt altijd in de richting van de nerf.